הקרסול הוא אחד ממפרקי הרגל, והוא זה שמאפשר את התנועה של כף הרגל לכיוון מעלה ומטה. הוא מורכב מהשוקה (tibia) והשוקית (fibula) שנמצאות בצידו האחד ומעצם הערקום (talus) שממוקמת בצידו השני. שבר בקרסול הוא שבר באחת או יותר מהעצמות המרכיבות את המפרק. ישנם מספר סוגים של פציעה כזו, שיכולה להשתנות בחומרתה ובמורכבותה.
סוגים של שבר בקרסול
- שבר במלאולוס הלטרלי (הפטישון החיצוני): זהו הסוג הנפוץ ביותר של שבר בקרסול, המתרחש בפטישון החיצוני, בקצה התחתון של השוקית.
- שבר במלאולוס המדיאלי (הפטישון הפנימי): שבר בפטישון שנמצא בחלק הפנימי של השוקה.
- שבר במלאולוס הפוסטריורי (הפטישון האחורי): שבר בפטישון שנמצא בחלק האחורי של השוקה.
- שבר בי-מלאולרי: עד כה התייחסנו רק למצב של שבר יוני-מלאורלי (בפטישון אחד), אך שבר בקרסול עלול לערב גם שני פטישונים (בדרך כלל החיצוני והפנימי).
- שבר טרי-מלאולרי: שבר בשלושת הפטישונים. זו פציעה חמורה שדורשת בדרך כלל התערבות כירורגית.
זהו סיווג כללי בלבד, ויש סוגים נוספים. קביעת סוג השבר מתבצעת על פי מספר ומיקום השברים, יציבותם והיקף הפציעה (מבחינת אזורים נוספים מלבד הקרסול).
מהו שבר תלישה בקרסול?
שבר תלישה מתרחש כאשר חתיכת עצם המחוברת לגיד או לרצועה נמשכת הרחק מהעצם הראשית. סוג זה של שבר בקרסול, שמזכיר במעט את מה שקורה במהלך נקע בקרסול, נגרם במרבית המקרים על ידי משיכה פתאומית וחזקה של הגיד או הרצועה במהלך פעילויות כמו כושר גופני.
בניגוד לשברים אחרים בהם העצם נשברת בתוך המבנה שלה, שבר תלישה כולל היפרדות באזור החיבור של הגיד או הרצועה, כך שמדובר בטיפול והחלמה מעט שונים.
גורמים נפוצים לשבר בקרסול
- פציעות ספורט: פעילויות בעצימות גבוהה כמו אתלטיקה ומשחקי כדור מערבות שינויי כיוון פתאומיים, קפיצות והתנגשויות, מה שעלול להוביל לשברים בקרסול.
- נפילות: מעידה או נפילה מגובה יכולים לגרום לנחיתה לא נכונה על הקרסול ולגרום לשברים.
- תאונות דרכים: פגיעה בתאונה יכולה להוביל לשברים חמורים בקרסול עקב הכוח המופעל על הגפה התחתונה.
- אוסטיאופורוזיס: ירידה בצפיפות העצם, השכיחה אצל מבוגרים, מגבירה את הרגישות לשברים מטראומה קלה או נפילות.
- מכות ישירות: פגיעה ישירה בקרסול, מחפצים כבדים או תקיפות פיזיות, יכולה לגרום לשברים.
תסמינים מרכזיים של שבר בקרסול
- כאב מיידי וחמור במקום השבר
- נפיחות סביב מפרק הקרסול
- חבורות ושינויי צבע בעור
- חוסר יכולת לשאת משקל על הקרסול הפגוע
- עיוות או מראה חריג של הקרסול
- רגישות למגע סביב אזור השבר
- טווח תנועה מוגבל במפרק הקרסול
כיצד מאבחנים שבר בקרסול?
אחד הקשיים המרכזיים באבחון שבר בקרסול, הוא הדמיון בין התסמינים של פציעה זו לבין תסמיניו של קרע ברצועה. על מנת לאבחן בדיוק לא רק את קיומו של השבר, אלא גם את סוגו וחומרתו, יש לבצע בדיקה גופנית ובדיקות הדמיה.
ראשית, הרופא יבדוק את הקרסול לאיתור סימנים של עיוות, נפיחות ורגישות, וישאל על מנגנון הפציעה. לאחר מכן מבצעים צילומי רנטגן, על מנת להמחיש את מבנה העצם ולאשר את נוכחות והיקף השבר. במקרים מורכבים יותר, ייתכן ויבוצעו סריקות CT או MRI לקבלת אנטומיית עצם מפורטת.
טיפול בשבר בקרסול
גישה שמרנית:
במרבית המקרים, שברים קלים עד מתונים בקרסול ניתנים לטיפול בגישה שמרנית. גישה זו כוללת קיבוע באמצעות גבס או סד, המאפשר לעצם להחלים באופן טבעי. חשוב מאוד לבצע פיזיותרפיה, עם דגש על תרגילים לשחזור כוח, גמישות וטווח תנועה. התרגילים עוזרים להפחית את הנוקשות, לשפר את האיזון ולמנוע ניוון שרירים במהלך ההחלמה.
גישה כירורגית:
שברים חמורים או בלתי יציבים עשויים לדרוש התערבות כירורגית ליישור וייצוב עצמות המפרק. בדרך כלל, הקיבוע מתבצע באמצעות ברגים או מוטות. לאחר הניתוח, פיזיותרפיה היא כלי קריטי אפילו יותר, עבור החלמה נכונה ושחזור התפקוד.
מדרסים כחלק מתהליך השיקום לאחר שבר בקרסול
מדרסים אורטופדיים ממלאים תפקיד מרכזי בתהליך השיקום לאחר שבר בקרסול. הם מספקים תמיכה לקשת של כף הרגל ומסייעים לפזר את המשקל באופן שווה, מה שמפחית את הלחץ על הקרסול המחלים. זה קריטי, מכיוון שהקרסול נושא כמעט את כל משקל הגוף עליו. עם מדרסים מותאמים אישית ההחלמה יותר נוחה ונעימה, ולא פחות חשוב – הסיכון לפציעות נוספות בזמן ההחלמה פוחת משמעותית.
זמן החלמה: כמה זמן לוקח לשבר בקרסול להתאחות?
החלמה משבר בקרסול אורכת בדרך כלל 6 עד 12 שבועות, בהתאם לחומרה ולסוג השבר. טיפול שמרני עשוי לאפשר נשיאת משקל לאחר מספר שבועות, בעוד מקרים המצריכים ניתוח מצריכים תקופה ארוכה יותר. ההחלמה המלאה, כולל שיקום, עשויה להימשך מספר חודשים עד להשבת התפקוד האופטימלי.
שאלות ותשובות:
מהו שבר בקרסול?
שבר בקרסול הוא שבר באחת מהעצמות המרכיבות את מפרק הקרסול, או יותר מעצם אחת. חומרת השבר משתנה ויכולה להשפיע על היציבות והתפקוד של הקרסול.
כיצד ניתן לאבחן אם אני סובל/ת משבר בקרסול?
אבחון של שבר בקרסול כולל בדיקה גופנית לבדיקת כאב, נפיחות ועיוות. בדיקות הדמיה, כגון צילומי רנטגן, מאשרות את השבר ומעריכות את היקפו.
האם שבר בקרסול מחייב ניתוח?
לא כל השברים בקרסול דורשים ניתוח. למעשה, סוג השבר הכי נפוץ הוא קל יחסית. שברים קלים עד בינוניים לרוב מחלימים עם טיפול שמרני, בעוד ששברים חמורים או בלתי יציבים עשויים לדרוש ניתוחים.
האם אהיה זכאי/ת לאחוזי נכות בביטוח לאומי?
כן. אם אתם סובלים מהגבלה ניכרת בטווח התנועה של הקרסול תקבלו 10% נכות, עבור שבר עם קישיון תקבלו 20-30 אחוזי נכות ובמקרים חמורים יותר (כולל פציעות המטופלות באמצעות ניתוח) האחוזים עשויים להיות גבוהים יותר.
האם פיזיותרפיה יכולה לסייע לי?
כן, פיזיותרפיה היא חלק חיוני בתהליך השיקום. היא מסייעת להחזיר למפרק את הכוח, הגמישות ויכולת התזוזה, ומקדמת החלמה מלאה.
מהו זמן ההחלמה הצפוי?
ההחלמה נמשכת בדרך כלל 6 עד 12 שבועות, בהתאם לחומרת השבר. עם זאת, עד לחזרת תפקוד אופטימלי של המפרק, נדרשת המתנה נוספת.