נפיחות בקרסול

שתף...
תוכן עניינים

ישנם מצבים רפואיים שאותם כדאי להכיר, כדי לזהות סימני אזהרה לכך שקיימת בעיה. חלילה אין זה אומר שצריך להיבהל ולערוך מיד אבחון עצמי, אך בהחלט כדאי לגשת לרופא לאבחון מדויק וטיפול מתאים. כאשר חווים מצב שבו הקרסול מתנפח, הדבר עשוי להעיד על חבלה שנגרמה למקום או שישנן בעיות רפואיות אחרות. במאמר זה נפרט מהן הסיבות האפשריות להופעה של תופעה זו, כיצד ניתן להקל עליה ומהן דרכי הטיפול האפשריות.

 

האם נפיחות וכאב בקרסול תמיד מגיעים ביחד?

כמובן שישנו קשר בין נפיחות וכאב בקרסול, אך הם לא תמיד מתרחשים בו זמנית. נפיחות, או בצקת, יכולה לנבוע ממגוון גורמים ולא חייבת להיות מלווה בכאב. לעומת זאת, במצבים מסוימים מופיע כאב ללא נפיחות גלויה, למשל בשל נזק עצבי או בעיות אחרות שאינן דלקתיות. בעקבות טראומה (כמו נקע) או דלקת (כמו דלקת פרקים), נפיחות וכאב מתקיימים לעתים קרובות במקביל,

 

קרסול נפוח: מהם הגורמים האפשריים?

הופעה של נפיחות בקרסול יכולה להיגרם ממספר סיבות: אחת הסיבות לכך היא חבלה או פציעה שנגרמה לאזור. הקרסול הוא מפרק בעל טווח תנועה רחב למדי והוא נושא עליו חלק לא מבוטל ממשקל גופנו. בכל צעד שאנו עושים, בכל קפיצה ואפילו בשחייה או ריקוד, הקרסול נע במגוון אופנים. בנוסף, הקרסול מסייע לנו להתאים את מנח כף הרגל בהתאם לצורת הקרקע, כמו בזמן הליכה על החול בחוף הים, על מישור הררי בעת טיול בטבע או בטיול בשדרה בעיר. השימושים הרבים והנרחבים בקרסול, בהחלט עשויים להוביל לגרימה של פציעה או חבלה, כאשר הנפוצים שבהם הוא נקע בקרסול או קרע בקרסול.

 

כיצד נוצרת דלקת בקרסול?

סיבה נוספת להופעה של נפיחות בקרסול יכולה להיות היווצרות של דלקת באזור. דלקת בקרסול היא בדרך כלל תגובה ביולוגית שהגוף מייצר כדי להגן מפני גירויים מזיקים כגון פתוגנים, תאים פגומים ועוד. תאי מערכת החיסון משחררים כימיקלים המגבירים את זרימת הדם למקום הפציעה או הזיהום. ועודף הדם גורם לתסמיני דלקת. 

הנפיחות מתרחשת כאשר נוזלים ותאי דם לבנים מצטברים, במטרה להדוף זיהום ולהתחיל לתקן את הרקמות הפגועות. כלומר, לרוב הדלקת היא לא ממש המקור לבעיה, אלא תסמין של בעיה עמוקה יותר. למשל, קרע בגיד האכילס, הנמצא בחלקו האחורי של השוק ומתחבר לקרסול. גורם נוסף לנפיחות יכול להיות דלקת מפרקים ניוונית, הגורמת לשחיקה של הסחוס במפרקים בעקבות היווצרות של דלקת במקום.

סיבות נוספות שיכולות להתבטא בנפיחות הקרסול הן מחלות הקשורות בכלי הדם. הנפיחות עשויה להיגרם בשל חסימה בכלי הדם באזור, והדבר עשוי להצביע על מחלת ורידים או על קריש דם. במקרים אחרים, הנפיחות יכולה להופיע בשל הצטברות נוזלים באזור, המתרחשת לא פעם בזמן היריון, בשל נטילת תרופות מסוימות או כתוצאה מכשל במערכת הלימפה.

חשוב מאוד לגשת לרופא כאשר מופיעה נפיחות בקרסול, שכן הגורמים האפשריים מגוונים כל כך וחלקם עשויים להצביע על מצבים מסכני חיים.

 

מדוע נוצרת נפיחות בקרסול לאחר מאמץ?

בזמן ולאחר מאמץ של הקרסול, מתגברת זרימת הדם לאזור ויכולים לדלוף נוזלים מכלי דם קטנים על הרקמות שמסביב. זו תגובה פיזיולוגית רגילה לגמרי, שיכולה להחמיר בשל גורמים כמו עמידה ממושכת, פעילות אינטנסיבית ללא מנוחה או שימוש יתר באותם שרירים ומפרקים באזור הקרסול. כל אלה מובילים לדלקת ולנפיחות, וזאת כחלק תהליך הריפוי הטבעי של הגוף.

 

איך מורידים נפיחות בקרסול?

ישנם תרגילים שונים שאותם ניתן לבצע כדי להוריד את הנפיחות באזור זה. מטרת התרגילים היא לאפשר ניקוז של הנוזלים שהצטברו באזור, אך תרגילים האלה לא יסייעו במקרים שבהם הנפיחות נגרמת בשל דלקת. אחד התרגילים שאותם ניתן לבצע הוא הגבהה של הרגליים בזמן שכיבה. חשוב למנוע הפעלת לחץ על אזור הברכיים כדי לאפשר זרימה של הנוזלים. במקרים של נפיחות כתוצאה מחבלה או נקע, כדאי לבצע טיפולי פיזיותרפיה, כדי להחזיר את טווח התנועה של המפרק לקדמותו. פיזיותרפיה יכולה לסייע בהפחתת נפיחות כתוצאה מדלקת, על ידי למידה של הנעה נכונה של המפרק.

דרך נוספת להפחתת הנפיחות היא מנוחה, אך דרך זו אינה מתאימה במקרה של נקע, שכן דווקא הנעה של המפרק מסייעת להחלמה מהירה יותר. אפשרות נוספת היא להניח קרח על האזור או להפעיל לחץ באמצעות גרב מיוחדת או תחבושת.

 

מה עושים אם נפיחות בקרסול לא יורדת?

אם הנפיחות בקרסול נמשכת ואף מתגברת, למרות שניסיתם את כל הדרכים שהזכרנו – קרח, לחץ, מנוחה והרמת הרגל – כדאי להתייעץ עם רופא לגבי טיפול מורכב יותר. מצב כזה מרמז על אפשרות של בעיה חמורה יותר, אז חשוב לאבחן בצורה נכונה ומדויקת.

 

נפיחות בקרסול – טיפול

דרך הטיפול בנפיחות תיעשה כמובן בהתאם למצב הגורם להופעתה מלכתחילה. בדיוק בגלל זה חשוב לקבל אבחון מדויק מרופא אשר ינחה אתכם לגבי אופן הטיפול הטוב ביותר. ישנן תרופות המסייעות בהפחתת הצטברות הנוזלים באזור הקרסול, במקרים שבהם הגורם הוא בעיה בכלי דם, במערכת הלימפה או בזמן היריון. כמובן שהטיפול המקיף מעבר לטיפול הממוקד בנפיחות עצמה, יותאם למצב הרפואי שממנו סובל המטופל.

במקרה של נקע או חבלה הגורמים לנפיחות, הטיפול יעשה באמצעות חבישה של האזור לדוגמה על ידי מגן קרסול ומתן משככי כאבים להפחתת כאבים. כאשר ישנו קרע ברצועה תיעשה חבישה של האזור גם כן והמטופל יצטרך לאפשר למפרק לנוח. יחד עם זאת, במקרים של קרע חמור עשוי לעלות הצורך בניתוח לטיפול בבעיה, הליך אשר יביא בסופו של דבר גם לירידת הנפיחות.

ישנם מקרים שבהם הנפיחות נגרמת כתוצאה מתזונה עשירה בנתרן, דבר הגורם להצטברות נוזלים בקרסול. במקרה כזה יצטרך המטופל לערוך שינוי בתזונה ולהפחית בצורה משמעותית את צריכת הנתרן. הפחתת המלחים תפחית משמעותית את הצטברות הנוזלים ותוביל בסופו של דבר להפחתת הנפיחות כמובן. מומלץ להתייעץ עם דיאטנית שיכולה לסייע בבניית תפריט מתאים.

 

שאלות ותשובות על נפיחות בקרסול

האם יש משחה להורדת נפיחות בקרסול?

כן, ישנן משחות אנטי דלקתיות למריחה מקומית, המכילות מרכיבים כמו איבופרופן או דיקלופנק יכולות להפחית נפיחות בקרסול על ידי הורדת הדלקת באזור.

מדוע מופיעה נפיחות בקרסול לאחר נקע?

נפיחות בקרסול לאחר נקע מתרחשת מכיוון שהפציעה גורמת לנזק לרצועות ולרקמות מסביב, מה שמוביל לדלקת והצטברות נוזלים כאשר הגוף מתחיל את תהליך הריפוי.

הורדת נפיחות בקרסול – תרופות סבתא יכולות לעזור?

יש כמה תרופות סבתא, כגון הצמדת קרח, הגבהת הרגל והפעלת לחץ באמצעות קומפרסים, שעשויות לספק הקלה זמנית או קבועה (בהתאם לחומרה ולגרום לנפיחות).

האם חשוב להוריד נפיחות בקרסול ללא כאב?

כן, הפחתת נפיחות בקרסול היא צד משמעותי גם אם לא חשים שום כאב. הנפיחות לבדה עלולה להגביל את התנועה ולהוביל לסיבוכים אחרים, כגון ירידה במחזור הדם וסיכון מוגבר לפציעה נוספת.

X
יש לך שאלה?