הכאב ברגליים אינו חולף ומתחיל להשפיע על איכות החיים באופן משמעותי. אם האורתופד הפנה אתכם לרכישת מדרסים מסוג הקרוי “ביומכניים”, ואינכם יודעים במה מדובר, במאמר זה תגלו מהם מדרסים אלה, למי הם מתאימים ומה יתרונותיהם.
מה הם מדרסים ביומכניים?
מדרס הוא אביזר אשר מונח בתוך הנעל ומטרתו לספק נוחות בהליכה או לתמוך באזורים שונים בכף הרגל. חלק מהמדרסים מיועדים לבלימה של זעזועים בעת פעילות ספורטיבית, ואחרים, קשיחים יותר, נועדו לתמוך בחלקי המפרקים בכף הרגל, העקב, הקשת וכריות האצבעות. מפרקים ביומכניים משתייכים לסוג השני, הם קשיחים ומותאמים באופן אישי לכף הרגל, כדי לספק לה מנח נכון במצב של עמידה או הליכה. אם תהיתם מדוע נעשה שימוש במינוח “ביומכני” ולא במדרס קשיח, נציין כי המונח “ביומכני” הוא שילובן של שתי מילים: “מכניקה” –כוחות שפועלים על אובייקט, ו-“ביו” – המתייחס לגוף. כלומר, משמעות המילה היא, כוח הפועל על מבנה ביולוגי ומשפיע עליו.
ואכן, מדרסים אלה מסוגלים לשנות באופן אקטיבי את הדרך שבה משקלו של אדם יחולק בין חלקי כף הרגל כאשר הוא עומד, רץ או הולך. הם משלימים מנח טבעי שטבוע במבנה הפיזיולוגי של הכף הרגל ומסוגלים ליצור קשת לתחתית רגל שטוחה או לאזן עצמות שנעו לכיוון אחד יתר על המידה בכף הרגל.
באילו ליקויים מטפלים מדרסים ביו מכניים?
כדי להבין למי מתאימים מדרסים ביומכניים יש להכיר את הסיבות השונות לשימוש בהם. מדרסים אלו מותאמים למגוון סוגי ליקויים במבנה כף הרגל. הסוג הראשון מכונה “דיפורמציה” – מבנה חריג של כף הרגל שנובע כתוצאה מעיוות, גנטיקה, מחלות או שימוש ממושך בנעליים שגרמו לשינויים מבניים בכף הרגל. המדרסים משמשים כדי להעניק תמיכה באזור הבעייתי בכף הרגל ומתאמים למבנה הייחודי של כף רגלו השמאלית והימנית של המטופל.
סוג נוסף של ליקוי הוא גמישות יתר בכף הרגל, הקשורה פעמים רבות לכף רגל שטוחה המכונה בלעז פלטפוס במקרה זה קשת כף הרגל יכולה להתפתח בזווית נמוכה יתר על המידה, בהשוואה לקשת בתחתית כף רגל של מטופל ללא פלטפוס. בנוסף, המדרסים מותאמים לבעלי קשת אורכית גמישה מידי, כתוצאה ממשקל הגוף המעמיס על כף הרגל, תופעה נפוצה במיוחד בקרב מטופלים בעלי משקל עודף.
קיים גם סוג המיוצר עבור למטופלים בעלי ליקוי נרכש ולא מולד, המתבטא בשחיקה של כף הרגל לאורך זמן המשפיעה על חלקה האחורי או המרכזי. במקרה זה המדרסים משמשים לא רק להקלה על הכאבים הנובעים מהשחיקה עצמה, אלא גם כאמצעי למניעת החמרה של שחיקה זו. עבור מטופלים אלה מדרסים ביומכניים הם חלק בלתי נפרד מהטיפול המומלץ על ידי אורתופד.
התאמה אישית של מדרסים ביו מכניים
היות וכל מטופל הזקוק למדרסים אלה, סובל מלפחות ליקוי אחד בכף הרגל, וקיים הבדל בין רגל ימין לרגל שמאל, ההתאמה של מדרסים אורטופדיים ביומכניים מתבצעת בצורה ממוחשבת, כדי ליצור מדרס שמסוגל לטפל בכל ליקוי ולתמוך באזור ספציפי בכף הרגל. אם תשוו בין שני מדרסים שונים תגלו כי הם שונים לחלוטין זה מזה, ולכן לא ניתן לרכוש מדרס ביומכני אוניברסלי.
מה הם היתרונות של מדרסים ביו מכניים?
היתרונות של מדרסים אלו משמעותיים מאוד לשיפור איכות חייו של המטופל ולטיפול עתידי בלקות בכף רגלו. בניגוד למדרסים המשמשים רק לנוחות או בלימת זעזועים, שבהם ספורטאים רבים משתמשים, מדרסים ביומכניים הם מעין סד לעצמות, הגידים והסחוס בכפות רגליו של המטופל. הם משמשים הן לתמיכה והן לטיפול, ולכן כדאי להתחיל להשתמש בהם בשלב מוקדם ככל האפשר, לאחר אבחון לקות בכף־הרגל. מטופלים שמאובחנים עוד לפני הופעת הכאבים באזורים שונים יכולים באמצעות מדרסים בהתאמה אישית , למנוע שחיקה הנובעת משימוש ארוך טווח בנעליים שאינן מתאימות.
בנוסף, השימוש במדרסים יכול לאפשר לאדם שהתקשה בהליכה ארוכה לשמור על איכות חייו, להמשיך לטייל, לבצע פעילות ספורטיבית ולעמוד לאורך זמן, ללא התחושה המעיקה של הכאב או הצטברות של נזק ארוך טווח.
לסיכום, מדרסים אורתופדיים מסוגלים לשנות את איכות חייו של אדם מקצה לקצה ולהפחית או למנוע כאב לאורך זמן. הם מסוגלים לתקן חלק מהנזקים המבניים של כף הרגל ולמנוע בעיות נפוצות בתחום זה כבר מגיל צעיר ועד הגיעו של המטופל לגיל מבוגר.
מקורות וקריאה נוספת
- Bakhtiari, F., Bahramizadeh, M., Safaeepour, Z., & Vahedi, M. (2021). Effects of Custom-mold Insole by Medial Heel Skive Technique on Physical Function in Flexible Flat Foot. Iranian Rehabilitation Journal, 19(2), 181-188.
- Jafarnezhadgero, A., Alavi Mehr, S. M., Majlesi, M., & Nobakht, F. (2019). Immediate effect of Arch support foot orthoses on three dimensional lower limb kinematics in children with flexible flat feet. Journal of Applied Exercise Physiology, 14(28), 41-56.
- Rehbock, D. S. (2009). Some of the more common biomechanical and orthopaedic foot conditions that are treated by the podiatrist. SA Pharmaceutical Journal, 76(3), 35-42.
- Rezaeian, T. (2020). The Effects of Insoles on Biomechanics of Standing Balance and Walking of Trans-Femoral Amputees(Doctoral dissertation, University of Leeds).