אחד מהגורמים המרכזיים לכאבי כפות רגליים באזור העקב הוא התפתחות של דלקת המכונה “דורבן”. במאמר זה נסקור את התופעה לעומק ונבחן את דרכי הטיפול בה.
מה זה דורבן ברגל?
דורבן בכף הרגל הוא מצב אורטופדי שכיח, אשר מתפתח במרבית המקרים במשך שנים רבות עקב עומס על שרירי כף הרגל והרצועות, שמביא למתיחה מוגזמת של ה-plantar fascia ולדלקת. לא תמיד מופיעים סימפטומים, אך רבים סובלים מכאבים ואי נוחות.
מהם התסמינים המרכזיים?
- כאב בעקב – בתחילה, הכאב מורגש בעיקר לאחר שמניחים לראשונה את הרגל על הרצפה לאחר זמן ממושך, אך בהמשך הוא עלול להופיע גם בתרחישים אחרים. הכאב עשוי להיות עמום או לחוש כמעין דקירה, כאילו מסיכה או ציפורן הננעצת בעקב.
- נפיחות – האזור הדלקתי בדרך כלל מתנפח, מה שמגביר את הגרב ומוביל לאי נוחות ורגישות בעת מגע או לחץ.
- חום – העקב הפגוע עלול להרגיש חם בצורה יוצאת דופן עקב הדלקת.
- שינוי בהליכה – בניסיון למנוע או להקל את הכאב, אנשים עשויים לשנות את ההליכה שלהם. השינוי עלול להוביל לבעיות אחרות בכף הרגל, הברך, הירך או הגב.
- אי נוחות כרונית – עם הזמן, הכאב המתמשך יכול להתפתח למצב כרוני, המשפיע על הפעילויות היומיומיות.
כיצד מזהים דורבן ברגל?
כאמור, דורבן בכף הרגל בדרך כלל אינו הגורם לכאב, אלא הדלקת, ולכן מתמקדים באבחונה. עושים זאת באמצעות בחינת ההיסטוריה הרפואית ובדיקה גופנית, הכוללת מישוש אזורים רגישים בכף הרגל. מיקום הכאב יכול לעזור לקבוע את הסיבה, ולאשר או לפסול חשד לדורבן דלקתי.
בדרך כלל אין צורך בבדיקות נוספות. ייתכן שהרופא ימליץ על צילום רנטגן או MRI כדי לוודא שאין בעיה אחרת, כמו שבר מאמץ, הגורמת לכאב. לפעמים במהלך צילום רנטגן מתגלה חתיכת עצם הבולטת מעצם העקב – דורבן פיזי. נציין שוב: בעבר חשבו שקיומו של דורבן פיזי גורם לכאב בעקב ולעיתים אף הסירו אותו בניתוח, אך הדלקת היא האשמה בכאבים.
דורבן ברגל – גורמי סיכון
- גיל – הסבירות לפתח דורבן בעקב עולה עם הגיל, במיוחד כאשר מתקרבים לגיל 40 וחוצים אותו, עקב בלאי של מבני כף הרגל.
- השמנת יתר – משקל עודף מפעיל לחץ נוסף על כפות הרגליים, לרבות העקב, ומגביר את הסיכון להיווצרות דורבן.
- עומס או פציעה בכף הרגל – פעילויות או עבודות הכוללות עמידה או הליכה ממושכת, במיוחד על משטחים קשים, עלולות לאמץ את שרירי כף הרגל והרצועות, ולהוביל לדורבן.
- פלטפוס או קשתות גבוהות – בעיות מבניות בכף הרגל יכולות להשפיע על חלוקת המשקל, וכך לתרום ללחץ חריג על העקב.
- הנעלה לא מספקת – נעליים ללא תמיכה או ריפוד נאותים עלולות להגביר את הסיכון, כי הן לא בולמות זעזועים ומחלקות את המשקל באופן שווה.
מה גורם לדורבן?
בעבר, חשבו שכאב בכף הרגל נגרם בשל התפתחות של זיז בעצם הממוקמת בתחתית העקב ומכאן מקורו של השם. הדבר דומה לקוץ הנמצא בתוך הרגל. בפועל, הסתבר כי הזיז אינו תופעה חריגה ובאמצעות צילום רנטגן ניתן לראות כי ל-15% מהאוכלוסייה קיים זיז זה שאינו בהכרח גורם לכאב. מה שגורם לדורבן הם קרעים זעירים הגורמים למתיחה של הרצועה הקשיחה בחלק התחתון של כף הרגל, והיוצרים דלקת הגורמת לתאים להצטבר סביב הרצועה, תחושה זו גורמת לכאב בפעם הראשונה שמניחים את הרגל על משטח כלשהו לאחר שכיבה (בבוקר או אחרי מנוחת הצהריים). לאורך הזמן הדלקת הזו עשויה לגרום לנפיחות וכך המטופל ירגיש כאב עמום באזור העקב בשעות שונות לאורך היום. הכאב יכול להופיע גם כעקב חד כמעין דקירה.
האם ניתן למנוע את היווצרותו?
היות ומדובר בבעיה פיזיולוגית ברצועה הפלנטרית כתוצאה מחוסר האלסטיות של הרצועה, ניתן למנוע את המתיחה שלה. כיצד? הלתמוך את הקשת האורכית המדיאלית (הפנימית) שלאורכה נמצאת הרצועה הפלנטארית בעזרת מדרס. כך, מחד ממזערים את הסיכויים להיווצרות של נקעים בקרסול הגורמים לדלקות ולתופעת הכאב בעקבותיהן, ומאידך אפשר להשתמש במדרסים כדי להפחית את הלחץ על העקב באמצעות הסטה של חלק ממשקל הגוף לאזורים אחרים בכף הרגל.
הדרך הטובה לעשות זאת היא באמצעות שימוש במדרסים המתקנים ליקויים בקשת כף הרגל. כך, אם לא יווצרו הסדקים המיקרוסקופיים ברצועה, לא יתרחשו תופעות הלוואי הללו. תוצאות מחקר שבוצע בשנים האחרונות הראו גם תלות בין משתנים משקל הגוף וגיל לבין רמת הכאב הנובעים מדורבן. ככל הנראה הסיבה לכך היא הלחץ המופעל על כפות הרגליים לאורך זמן שגורם לבקיעה של הרצועה.
מהן דרכי הטיפול?
היות ומדובר בבעיה פיזיולוגית ברצועה הפלנטרית כתוצאה מחוסר האלסטיות של הרצועה, ניתן למנוע את המתיחה שלה. כיצד? לתמוך את הקשת האורכית המדיאלית (הפנימית) שלאורכה נמצאת הרצועה הפלנטארית בעזרת מדרס. כך, מחד ממזערים את הסיכויים להיווצרות של נקעים בקרסול הגורמים לדלקות ולתופעת הכאב בעקבותיהן, ומאידך אפשר להשתמש במדרסים כדי להפחית את הלחץ על העקב באמצעות הסטה של חלק ממשקל הגוף לאזורים אחרים בכף הרגל.
- מנוחה וקרח – ניתן להפחית נפיחות וכאב על ידי מנוחה שתקל את על הלחץ על העקב והנחת חבילות קרח על האזור.
- הנעלה נכונה ומדרסים – דיברנו על מדרסים בהקשר של מניעה, אך הם חשובים לא פחות, אם לא יותר, כאשר סובלים מדורבן. מדרסים מותאמים אישית, בשילוב עם נעליים אורטופדיות שמספקות תמיכה רבה, יכולים להקל מאוד על הכאבים ולאפשר חיים רגילים לגמרי.
- תרופות אנטי דלקתיות – משככי כאבים ללא מרשם כמו אדוויל יכולים לסייע בהפחתת דלקת וכאב.
- ניהול משקל – אם הבעיה נוצרה (בין השאר) בשל עודף משקל, ירידה במשקל יכולה להפחית משמעותית את הלחץ על העקבים.
- טיפולים מתקדמים יותר – במקרים כרוניים וקיצוניים, ישנם טיפולים נוספים כמו זריקת סטוריאידים, טיפול באמצעות גלי הלם ואפילו ניתוח.
האם כל כאב בעקב הוא דורבן?
רבים טועים לחשוב שכל כאב חד בעקב הרגל הוא תוצאה של דורבן. בפועל ייתכן ומדובר בהרס הדרגתי של שכבת השומן בעקב תוצאה של שברי מאמץ (בקרב ספורטאים), שימוש בנעליים לא נוחות או נוקשות מדי, הליכה או פגיעה בעצב הפנימי בחלק העליון של העקב. במקרים אלה מדרסים לא יוכלו לסייע לפתרון הבעיה. לכן, חשוב לבצע אבחון מקיף של הליקוי בכף הרגל במכון אורותופדי לפני התאמת המדרסים לבעיה בכף הרגל.
כאשר דורבן אינו הבעיה היחידה
פעמים רבות דורבן אינו הבעיה היחידה בכף הרגל. לדוגמה, במחקר שנערך בטורקיה מטופלת שסבלה מ”הלוקס ולגוס” (עצם בולטת), דורבן ופלטפוס נבדקה היעילות שבהתאמה של מדרס אחד לטיפול בכל שלוש התופעות במקביל. בדרך כלל הדרישות ממדרס לדורבן יהיו שונות ממדרס לפלטפוס. למרבה המזל, כיום ניתן לסרוק את הרגל ולהתאים מדרס אחד שמסוגל לטפל בכל הבעיות במקביל. במסגרת המחקר הופק מדרס בתלת־ממד במחיר של שליש מהעלות הכוללת של הפקת שלושה מוצרים אחרים. המדרס שהותאם למטופלת שיפר משמעותית את איכות חייה והציג לעולם כי מדרס אורתופדי יחיד יכול לפתור מספר בעיות במקביל.
האם ניתן למנוע את היווצרותו של דורבן?
היות והסיבות להיווצרותו של דורבן ידועות, ניתן להשתמש במדרסים גם כדי למנוע את היווצרותו. הדרך הטובה לעשות זאת היא באמצעות שימוש במדרסים המתקנים ליקויים בקשת כף הרגל. כך, אם לא יווצרו הסדקים המיקרוסקופיים ברצועה, לא יתרחשו תופעות הלוואי הללו. תוצאות מחקר שבוצע בשנים האחרונות הראו גם תלות בין משתנים משקל הגוף וגיל לבין רמת הכאב הנובעים מדורבן. ככל הנראה הסיבה לכך היא הלחץ המופעל על כפות הרגליים לאורך זמן שגורם לבקיעה של הרצועה.תרגילים למניעה והקלה על דורבן בכף הרגל.
לצד הטיפולים שהזכרנו קודם לכן, חשוב לציין שישנם תרגילים שאנשים יכולים לבצע בעצמם, בבית או בסביבה שנוחה להם, ובהחלט עשויים להקל על הכאב או למנוע את החמרתו. הרעיון הוא לעבור על השרירים בכף הרגל, לחזק אותם וכך להילחם בדורבן.
הנה כמה דוגמאות:
- עמדו מול קיר, משכו את הרגל הפגועה לאחור, השאירו אותה ישרה והצמידו את העקב לרצפה. החזיקו למשך 15-30 שניות. לאחר מכן, מומלץ להחליף רגליים ולחזור.
- שבו והצליבו את הרגל על הברך השנייה. משכו בעדינות את אצבעות הרגליים לאחור, לכיוון השוק, עד שאתם מרגישים מתיחה בקשת, החזיקו למשך 10 שניות.
- השתמשו באצבעות כף הרגל כדי להרים גולות או חפצים קטנים מהרצפה.
מה ההבדל בין דורבן אחורי לבין דורבן בעקב?
אם יצא לכם לשמוע על דורבן אחורי ושאלתם את עצמכם מה ההבדל, חשוב להדגיש: מדובר באותה תופעה, פשוט יש לה מספר שמות נפוצים.
דורבן ברגל – תרגילים מומלצים
אם אתם סובלים מדלקת ברצועה הפלנטרית, אחת הדרכים היעילות להקל על הכאב שיוצר דורבן היא באמצעות מתיחות וחיזוק האזור הבעייתי. שחרור הרצועה יכול למנוע קרעים, לחזק את השרירים התומכים, וכך להפחית את הלחץ על הרצועה ולהפחית את הדלקת.
להלן כמה תרגילים מומלצים:
- גלגול כדור טניס: בזמן ישיבה, קחו כדור טניס, מערוך, בקבוק מים קפוא או כל חפץ גלילי אחר והניחו אותו מתחת לכף הרגל. גלגלו בעדינות את החפץ מתחת לקשת כף הרגל. בצעו תרגיל זה למשך שלוש עד חמש דקות. ניתן לחזור עליו פעמיים ביום.
- מתיחת מגבת: קחו מגבת והניחו אותה סביב כף הרגל. בזמן ישיבה, מתחו את הרגל לפנים. משכו בעדינות את המגבת לכיוונכם תוך שמירה על יציבות הרגל. עליכם להרגיש מתיחה בשריר השוק. החזיקו במצב זה למשך כ-45 שניות, קחו הפסקה וחזרו על כך עוד פעמיים. ניתן לחזור על תרגיל זה ארבע עד שש פעמים ביום.
- מתיחת הבוהן: בזמן ישיבה, מתחו את הרגל קדימה כך שרק העקב שלכם נוגע ברצפה. התכופפו ואחזו בבוהן הגדולה, תוך כדי כיפוף הבוהן לאחור. בזמן ביצוע תרגיל זה, כופפו את הקרסול כלפי מעלה כדי להרים אותו מהרצפה. החזיקו במצב זה כ-30 שניות, קחו הפסקה וחזרו עוד שתיים עד ארבע פעמים. ניתן לחזור על תרגיל זה מספר פעמים ביום.
- כיפוף אצבעות: בזמן ישיבה, הניחו מגבת שטוחה מתחת לכף הרגל. מטרתכם תהיה לכווץ את המגבת באמצעות האצבעות בלבד. לאחר מכן, כווצו את האצבעות לכיוון ההפוך כדי ליישר אותה חזרה. בצעו תרגיל זה 10 פעמים. ניתן לחזור עליו פעם או פעמיים ביום.
מדרסים לדורבן ב- א.א אורטופדיה – המומחים למדרסים אורטופדיים
בחירה במדרסים אורתופדיים של א.א אורטופדיה היא הבחירה הטובה ביותר להקלה על כאבים הנוצרים בשל דורבן או בעיות אחרות, מניעת החמרה ואפשרות לתפקוד תקין. הנה כמה סיבות מרכזיות לכך:
- טכנולוגיה מתקדמת: סריקת תלת-ממד וחיתוך CNC, לעיצוב מדרסים בהתאמה אישית לצורת כף הרגל הייחודית של כל לקוח/ה.
- מגוון מדרסים: החל מפתרונות לספורטאים ועד מדרסים המיועדים למצבים רפואיים ספציפיים כמו דורבן בכף הרגל או פלטפוס.
- פריסה ארצית: 47 סניפים ברחבי הארץ. לצד רכישה בחנויות ניתן גם לבצע הזמנות באתר של אביזרים אורתופדיים ולקבל משלוח מהיר.
- אמון מצד מוסדות מרכזיים: ספקית מוסמכת של ארגונים מרכזיים כמו משרד הבריאות הישראלי וצה”ל.
לסיכום, מדרסים אורתופדיים משמשים לאורך שנים רבות כדרך להקל על הסובלים מליקויים שונים בכף הרגל. במקרה של דורבן מדרסים יכולים לסייע במניעת החמרת הדורבן ואף להפחית את רמת הכאב, אם בכלל, באמצעות תיקון מונע של הפתולוגיות בכף הרגל לאורך זמן. כמובן, שישנה חשיבות רבה להתאמה של המדרס על־ידי בעל מקצוע מנוסה לרגלו של המטופל, וכן לביצוע אבחון מקיף לסיבות לכאב. כיום, באמצעות טכנולוגיות תלת־ממד מתקדמות, ניתן ליצור מדרס שמסוגל לטפל במספר ליקויים ברגל בו־זמנית ולהפחית את הכאב והסבל של המטופל בתוך זמן קצר ובעלויות מינימליות.
שאלות ותשובות:
האם יש טיפול בדורבן?
כן, ישנם טיפולים לדורבן ולסימפטומים שהוא גורם: מתיחות, מנוחה, תרופות, זריקות, ניתוח ועוד. הטיפול תלוי בעומק הבעיה, מידת הכאבים ומשך התסמינים.
למה יש דורבן בעקב?
דורבן בעקב נוצר עקב מתיחה של רצועה בכף הרגל, אשר מובילה לדלקת. כמו כן, יש מספר גורמי סיכון שעלולים לתרום להופעת דורבן, כמו משקל עודף ולחץ מוגזם על כאב הרגל.
האם אפשר לרוץ עם דורבן ברגל?
ריצה עם דורבן ברגל יכולה להיות מאתגרת וכואבת, אך היא אפשרית כל עוד הכאב לא גבוה מדי. חשוב לנהל את המצב בצורה יעילה, כולל שימוש בהנעלה מתאימה, מדרסים תומכים והקפדה על תרגילים מתאימים. מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע רפואי לקבלת ייעוץ מותאם אישית.
האם מדרסים מסייעים לטיפול בדורבן?
כן, מאוד. מדרסים מספקים ריפוד ותמיכה, במיוחד אם הם מתוכננים היטב ומותאמים ספציפית לכף הרגל. הם מסייעים לחלק מחדש את הלחץ על כף הרגל, והעקב בפרט, ויכולים להפחית משמעותית את התסמינים ולשפר את הנוחות הכללית.