כאבי גב תחתון – הסיבות, התסמינים, ודרכי טיפול

בלט דיסק גב תחתון - כאבי גב תחתון
שתף...
תוכן עניינים

בשלב כזה או אחר בחייכם ככל הנראה סבלתם מכאבי גב תחתון. אם אתם סובלים מכאבים אלה כעת והם אינם מרפים מכם, ייתכן שמדובר בבעיה עמוקה יותר מאשר שריר תפוס או טראומה כתוצאה ממכה באזור. הכנו לכם מדריך מפורט שבו נכיר לעומק את הגורמים לכאבים אלו, כיצד מאבחנים את מקור הכאב וכיצד תוכלו לטפל בו.

מהו כאב גב תחתון?

הגב מורכב מחוליות עמוד השדרה, שרירים, גידים, עצמות ויש בו גם איברים כמו הריאות והכליות. מי שיש לו כאבי גב תחתון יחוש תחושת כאב באזור הגב הנמצא בין הקו הצלעות התחתון ועד לקו הישבן. מוקד כאב זה עשוי גם להקרין אל אזורים אחרים בגוף, כמו הישבן, הרגליים והאגן. תכונות הכאב יכולות להיות מגוונות, ייתכן שיהיה מדובר בתחושות דקירה באזור, כאב עמום וממושך או תחושת שריפה בדרגות קלות עד קשות. גם ייתכן כי יתלוו לכאבים תסמינים נוספים כמו נפיחות, תחושת לחץ ורגישות למגע.

עד כמה כאבי גב תחתון שכיחים?

כאבי גב תחתון הם תופעה נפוצה המשפיעה על חלק ניכר מהאוכלוסייה. על פי מרבית ההערכות, כ-80% מהאנשים יסבלו מכאב בגב התחתון בשלב כלשהו בחייהם.

אזור הגב התחתון פגיע במיוחד בשל המבנה האנטומי והתפקודי שלו. הוא נושא את מרבית משקל הגוף ומשמש כמרכז התנועה והיציבות, ולכן הוא לרגיש לעומסים ולפגיעות. מתיחות שרירים, נקעים, פגיעות קטנות או גירוי עצבי יכולים להוביל לכאבים באזור זה. 

בנוסף, גורמים כמו יציבה לא נכונה, חוסר פעילות גופנית, עומס יתר, פציעות טראומטיות או מחלות ניווניות יכולים לתרום להתפתחות של כאבים בגב התחתון.

מהם הגורמים לכאבי גב תחתון?

ישנם מספר גורמים אפשריים לכאבי גב תחתון שאותם כדאי להכיר. לכל גורם יתלוו תסמינים ייחודיים אשר יסייעו לרופא לאבחן את מקור הכאב ביתר דיוק, כך שניתן יהיה לקבל את הטיפול הנכון.

  • פריצת דיסק – פריצה בדיסק הנמצא בין חוליות עמוד השדרה בגב התחתון. הדיסקים הבין חולייתיים הם למעשה רקמה עשוית סחוס, אשר בתוכה ישנה חומר ג’לטיני. תפקיד הדיסקים הוא לאפשר תנועה ולספוג זעזועים. פריצת דיסק היא מצב שבו בשל עומס מוגבר או חבלה חיצונית, נוצר קרע במעטפת החיצונית של הדיסק. בשל הקרע מתרחשת פריצה של החומר הג’לטיני שבתוך הדיסק החוצה. כך נוצר לחץ חזק על החוליות הסמוכות לדיסק, אשר בהתאם למיקום הפריצה יביא לכאבים באזורים שונים בגוף. זכרו כי בעמוד השדרה עובר חוט השדרה שבו ישנה מערכת העצבים המרכזית המחוברת לכל חלקי הגוף. זו הסיבה שבעת פריצת דיסק בגב התחתון ייתכן מצב של כאבים בכף הרגל בעקבות הלחץ הנוצר על העצבים. מצב זה ידוע גם בשם סכיאטיקה.
  • אוסטיאופורוזיס (דלדול עצם) – מחלה זו מתרחשת בשל בריחת סידן הגורמת לפגיעה בצפיפות העצם ואיכותה. בשל כך מחלה זו מתאפיינת לרוב בשברים הנוצרים בעצמות,  בין השאר בחוליות עמוד השדרה. השברים יכולים להיגרם מנפילה, נשיאת משקל ואפילו תנועה קלה שאינה נכונה. שברים אלה או שינויים מבניים הנגרמים בשל המחלה, יגרמו לכאבים עזים בגב בכלל ובגב התחתון בפרט.
  • חריג על החוליות – כמו באנשים הסובלים מהשמנה או בנשים הנושאות את משקל העובר בזמן הריון. גם סחיבה של משאות כבדים יכולה להביא ללחץ מופרז אשר יגרום לכאבים באזור הגב התחתון.
  • אוסטיאוארתריטיסדלקת מפרקים ניוונית יכולה לגרום להיווצרות כאבי גב תחתון. תופעה זו גורמת לסחוסים הנמצאים בין מפרקי גוף להישחק בשל תהליך דלקתי המתרחש בגוף. כאשר אוסטיאוארתריטיס מתרחש בחוליות עמוד השדרה נוצר לחץ חולייתי הגורם לכאבים עזים, הקרנה של כאבים לאזורים אחרים בגוף וגם תחושת נימול.
  • מתיחות או התכווצויות – כאשר שרירי הגב נמתחים או מתכווצים יתר על המידה, לעתים קרובות עקב הרמה של חפצים כבדים או תנועות לא נכונות, מופיעים כאבים בגב התחתון (חדים או מתמשכים) ולעיתים אף דלקת.
  • רדיקולופתיה – מצב של גירוי עצבי, הנגרם כתוצאה מנזק לדיסקים בעמוד השדרה. תסמינים נפוצים כוללים כאב בגב התחתון, חוסר תחושה או חולשה שעלולים להקרין עד לרגליים.
  • ספונדילוליסטזיס – קורה כאשר חוליה אחת מחליקה על זו שמתחתיה, לרוב עקב שינויים ניווניים או שברי מאמץ. תזוזה זו מובילה להיווצרות כאבים בגב תחתון.
  • טראומה – פציעות כתוצאה מתאונות, נפילות או פעילויות ספורט עלולות לגרום לשברים או לנזק חמור לעצמות, לרצועות ולשרירים של עמוד השדרה, וכתוצאה מכך לכאבי גב חריפים או כרוניים.
  • היצרות שחיקתית של התעלה העצבית – לעתים קרובות תופעה זו נובעת מהיצרות של עמוד השדרה עצמו. כאשר הרווחים בתוך עמוד השדרה מצטמצמים, מופעל לחץ על העצבים. זה מוביל לכאב בגב, חוסר תחושה וחולשה של השרירים באזור.
  • הפרעות מבנה – מצבים כמו עקמת (של עמוד השדרה) או קיפוזיס (גיבן) עלולים לגרום ללחץ לא אחיד על עמוד השדרה, וליצור כאבי גב תחתון כרוניים ואי נוחות.
  • שברי מאמץ במתבגרים – סדקים זעירים בעצם הנגרמים מלחץ חוזר או שימוש יתר, בדרך כלל עקב פעילות גופנית, ומובילים בין השאר אל כאבים בגב התחתון.

סיבות מחוץ לעמוד שדרה שיכולות להתבטא בכאבי גב תחתון

  • בעיות בכליות – זיהומים או אבנים בכליות עלולים לגרום לכאבים עזים באזור הגב התחתון, ופעמים רבות חשודות בתחילה כבעיות בעמוד השדרה.
  • הריון – שינויים הורמונליים והמשקל הנוסף עלולים לאמץ את שרירי הגב, ולגרום לכאבי גב תחתון.
  • אנדומטריוזיס / ציסטות בשחלות – מצבים אלו יכולים להתבטא בתור כאב גב תחתון, במיוחד במהלך מחזורי הווסת.
  • בעיות במערכת העיכול – מצבים כמו דלקת הלבלב או קוליטיס כיבית עלולים לגרום לאי נוחות בגב.
  • בעיות ירכיים – דלקת פרקים ובעיות אחרות בירך עלולות להשפיע על הגב, עקב מערכת השרירים והשלד המחוברת זו לזו.
  • זיהומים – מחלות דלקתיות באגן או דלקות בדרכי השתן עלולות לגרום לכאבים שמקרינים לגב התחתון.

מהם גורמי הסיכון לכאב גב תחתון?

גורמי הסיכון להיווצרות כאבי גב תחתון נוגעים בהיבטים כמו אורח חיים, פיזי וגנטי:

  • גיל: הסיכון עולה עם הגיל, במיוחד לאחר גיל 30-40.
  • חוסר פעילות גופנית – שרירי גב ובטן חלשים, עקב חוסר פעילות, עלולים להוביל לתמיכה לא מספקת בעמוד השדרה וליצור כאבי גב ובטן.
  • משקל גוף עודף – במיוחד סביב המותניים.
  • סיכונים תעסוקתיים – עבודות הכוללות הרמת משאות, דחיפה, משיכה או ישיבה ממושכת ללא תמיכה ארגונומית.
  • עישון – מפחית את זרימת הדם לעמוד השדרה התחתון, מונע ספיגת חומרים מזינים.
  • גורמים גנטיים – ישנם אנשים בעלי נטייה גנטית לסוגים מסוימים של בעיות בעמוד השדרה.

סוגי כאבי גב לפי משך הזמן

נהוג לסווג כאבי גב (בין אם תחתון או באזור אחר) על פי משך הזמן שהם לא עוברים, על מנת לסייע למטפלים להבין את חומרת המצב ולהתאים את הטיפול הנכון לכל מטופל ומטופלת. כאבי גב שנמשכים עד 6 שבועות נחשבים חריפים (כאב גב חריף), אם הם לא חולפים מנקודה זו למשך 6 שבועות נוספים מדובר בכאב גב תת-כרוני, ומעבר לזה הסיווג הוא כאב גב כרוני.

טיפים למניעה והקלה על כאבי גב

  • פעילות גופנית סדירה – חזקו את שרירי הגב והבטן, כדי לספק תמיכה טובה יותר לעמוד השדרה.
  • יציבה טובה – הימנעו מרכינה, והשתמש ברהיטים ארגונומיים בעבודה ובבית.
  • הרמה נכונה – התכופפו באמצעות הברכיים, לא המותניים, והרימו עם שרירי הרגליים.
  • שינה ערבה – השתמשו במזרון וכריות התומכים בקימורים הטבעיים של עמוד השדרה שלכם.
  • שימוש בחום או קור – נסו להקל על הכאבים עם קרח, או לחלופין עם כרית חום.
  • משככי כאבים – עם או ללא מרשם, לאחר התייעצות עם רופא.
  • מוצרים אורתופדיים – תומך גב, מדרסים בהתאמה אישית ונעליים אורתופדיות יכולים לסייע.

מניעת כאבי גב תחתון בעבודה

כאבים בגב התחתון נפוצים מאוד בקרב אנשים שעובדים בסביבת עבודה הדורשת ישיבה ממושכת או מאמץ פיזי. שילוב של הרגלים נכונים, הפסקות יזומות והתאמות פשוטות בסביבת העבודה יכול למנוע כאבי גב ולשמור על הבריאות לאורך זמן.

חשוב להקפיד על יציבה נכונה ולהתאים את סביבת העבודה כך שתתמוך בגב. הכיסא צריך להיות ארגונומי, עם תמיכה טובה לגב התחתון, והמסך צריך להיות ממוקם בגובה העיניים כדי למנוע כיפוף ממושך של הצוואר. 

ישיבה סטטית לאורך זמן היא אחד הגורמים המרכזיים לכאבי גב, ולכן מומלץ לקום ולהתהלך כל חצי שעה-ארבעים דקות, לבצע מתיחות קלות ולשנות תנוחה לעיתים קרובות. מומלץ גם לבצע תרגילים כמו סיבובי כתפיים, מתיחות גב ותנועות עדינות של האגן כדי להפחית את העומס. 

מעבר לכך, מחוץ לשעות העבודה יש להקפיד על פעילות גופנית סדירה, הכוללת חיזוק של שרירי הליבה והגב. אם תשמרו על עצמכם, תוכלו להקטין משמעותית את הסיכון לכאבים.

מתי חייבים לפנות לבירור רפואי?

אם אתם חווים אחד או יותר מהתסמינים הבאים, מומלץ לפנות לרופא בהקדם ולקבל אבחון וטיפול מתאימים:

  • כאבים עזים או מתמשכים: כאבים שאינם משתפרים עם מנוחה או מחמירים עם הזמן.
  • תסמינים נוירולוגיים: חולשה, חוסר תחושה או עקצוצים ברגליים, במיוחד אם הם מתפשטים מתחת לברך.
  • אובדן שליטה בסוגרים: קושי בשליטה על שלפוחית השתן או המעיים.
  • חום גבוה: הנלווה לכאבי הגב.
  • היסטוריה של סרטן: במיוחד אם הכאבים הופיעו לאחרונה.
  • טראומה: כאבים שהחלו לאחר נפילה, תאונה או פציעה.

איך מאבחנים כאבי גב תחתון?

האבחון הראשוני של כאבי גב תחתון יעשה באמצעות תשאול המטופל לצד בדיקה גופנית בידי רופא. לאחר מכן, ייתכן שיהיה צורך בביצוע בדיקות מעמיקות יותר כמו צילומי רנטגן, בדיקת MRI או בדיקת CT. כמו כן לעיתים ידרשו גם בדיקות דם לביצוע אבחון הגורם המדויק למצבו של המטופל.

מהן דרכי הטיפול?

כמובן שאופן הטיפול בכאבים יקבע על פי גורמי הכאב, אך ישנן דרכי טיפול המשותפות לכל הגורמים. ראשית, הרופא ירשום משככי כאבים כדי לסייע למטופל להתמודד עם הכאבים. שנית, מומלץ להזמין מדרסים אורתופדיים מותאמים אישית, אשר יסייעו בהפחתת הלחץ המופעל על הגב.

אפשרות נוספת היא לרכוש נעליים אורתופדיות המותאמות באופן אישי למטופל, אשר מסייעות גם הן בהפחתת עומס מעמוד השדרה על ידי שיפור יציבת המשתמש בעת ההליכה. כך ניתן גם למנוע נפילות העשויות לגרום בחולי אוסטיאופורוזיס לשברים.

כמו כן מומלץ להיעזר באביזרים אורתופדיים כמו חגורת גב המספקת תמיכה ומפעילת לחץ מתון על עמוד השדרה, המסייע בתהליכי החלמה מדלקות למשל. ישנם סוגים רבים של חגורות גב, המותאמות לטיפול במצבים שונים בגב.

שאלות ותשובות:

איך אפשר להקל על כאבי גב תחתון?

הקלה על כאבי גב תחתון יכולה להיעשות באמצעות מנוחה, שימוש במדרסים, הצמדה של מקור חום או קרח, משככי כאבים ומתיחות עדינות. במקרים מסוימים, פיזיותרפיה, עיסוי או דיקור סיני עשויים להועיל.

מה גורם לכאב גב חריף?

כאבי גב חריפים עלולים להיגרם משלל סיבות, כולל מתיחות שרירים או ברצועות, תנועות פתאומיות שמפעילות לחץ על שרירי הגב או טראומה, כמו נפילה או תאונה. ללא טיפול נכון, לפעמים גם כאבים קלים יכולים להחריף עם הזמן.

האם כאב גב תחתון מסוכן?

כאבי גב תחתון בדרך כלל אינם מסוכנים, אך עלולים להוות סימן למצב חמור יותר אם הם מתמשכים. חשוב לעקוב אחר רמת ותדירות הכאבים, ותסמינים כמו ירידה בניידות, חום, בעיות בשלפוחית ​​השתן או במעיים, או חוסר תחושה חמור.

מה הזמן הממוצע שנמשכים כאבי גב חזקים בגב התחתון?

כאבי גב תחתון משתפרים בדרך כלל תוך מספר שבועות. עם זאת, הכאב יכול להימשך זמן רב יותר ואך להיות כרוני, אם הגורמים לו אינם מנוהלים או מטופלים כראוי.

האם יש תרגילים להקלה על כאבי גב תחתון?

כן, תרגילים כמו הליכה, שחייה, יוגה ותרגילי מתיחה וחיזוק ספציפיים יכולים לעזור להקל על כאבים בגב התחתון. חשוב לבחור בפעילויות שמתאימות לכם ולבצע אותן בצורה נכונה, כדי להימנע מהחמרת הכאב.

איך ישנים נכון כשסובלים מכאבי גב תחתון?

תנוחת שינה מתאימה יכולה להקל על כאבי גב תחתון. מומלץ לישון על הגב עם כרית מתחת לברכיים כדי לשמור על הקשת הטבעית של עמוד השדרה. אם אתם מעדיפים לישון על הצד, הניחו כרית בין הברכיים כדי לשמור על יישור נכון של האגן והגב. חשוב לבחור במזרן אשר תומך בקימורים הטבעיים של הגוף, לא רך מדי ולא קשה מדי, ולהשתמש בכרית שתומכת בצוואר. 

מתי מדרסים יכולים לעזור לכאבי גב?

מדרסים מותאמים אישית יכולים לסייע בהפחתת כאבי גב כאשר ישנם ליקויים ביציבה או בהליכה, כמו במצב של פלטפוס. תמיכה נכונה בכף הרגל משפרת את היישור הביומכני של הגוף, מפחיתה עומסים לא מאוזנים על עמוד השדרה, ובכך מקלה על כאבי גב. 

איך בוחרים נעליים התומכות בגב?

ליציבות מרבית מומלץ להעדיף נעליים עם תמיכה טובה בקשת כף הרגל, סוליה בולמת זעזועים ועקב נמוך עד בינוני. חשוב שהנעל תהיה במידה הנכונה, לא לוחצת ולא רפויה, כדי למנוע עומסים מיותרים על כפות הרגליים והגב.

איך מונעים הישנות של כאבי גב?

כדי למנוע חזרת כאבי גב תחתון, מומלץ לשמור על יציבה נכונה במהלך היום, במיוחד בישיבה ובעמידה. הקפידו על פעילות גופנית סדירה והשתמשו באביזרים אורטופדיים, כמו מדרסים או חגורות תמיכה, במקרים של ליקויי יציבה. חשוב לשמור על משקל גוף תקין כדי להוריד את העומס על עמוד השדרה.

X
יש לך שאלה?