כפות הרגליים הן בעלות חשיבות עצומה לגוף, הן מהוות את הבסיס והתמיכה עד לצוואר. לכן, חשובה מאד החלוקה של משקל הגוף בין חלקי כף הרגל השונים. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא באמצעות מדרסים אורתופדיים שמיוצרים בהתאמה אישית לכף הרגל ומספקים תמיכה ובלימת זעזועים, מונעים הזעה ומקלים על ההליכה ופעילות ספרטיבית. במאמר זה נדון בהרחבה בחשיבות התאמת המדרס לשמירה על בריאותנו.
כיצד מותאמים המדרסים לכל אדם?
בעבר, סנדלרים היו מוכרים מדרסים ששימשו לנוחות ולהתאמה של מידת הנעל לרגלו של הלקוח. עם השנים התגלתה עוצמתו המלאה של מוצר זה בתיקון בעיות פיזיולוגיות שונות. למשל, ניתן היה לייצר זווית נכונה יותר לעמידה ולהליכה, לתקן פלטפוס (רגל שטוחה), לחפות על קשת עמוקה או שטוחה מדי בכף הרגל ולהקל על כאבי דורבן.
כדי שהמדרס יוכל להתאים באופן מיטבי לכל כף רגל מתבצעת סריקה ממוחשבת של כף הרגל וזיהוי הליקויים ביציבה ובהליכה. זוהי סריקה על גבי עמדה נייחת שמאפשרת הצגה של פיזור עומסי הגוף על כפות הרגליים וצפייה על גבי מסך באזורי הכאב או האזורים העלולים לחוש כאב בעתיד. במכוני אורתופדיה בעלי יכולת מתקדמת, מתבצעת בנוסף לסריקה הנייחת סריקה תלת מימדית באמצעות אייפד וזאת כדי להשלים תמונה תלת מימדית של כף הרגל לדיוק מירבי. אז, מיוצר מדרס בעל רמת ההתנגדות הרצויה (מדרס קשה או רך) עם מספר שכבות שכל אחת מהן מיועדת לצורך אחר. למשל, שכבה אחת מתקנת את הליקויים בכף הרגל, אחרת מעניקה בלימת זעזועים ושכבה נוספת מעניקה ריפוד נוח להליכה וזאת לפי הפתולוגיה הקיימת בכף הרגל.
במקרה של בעיות גב, גם אורתופד מוסמך יכול להמליץ על שימוש במדרס לתיקון היציבה וכך יתווספו למדרס בליטות מתאימות לכל כף רגל. חשוב לציין בהקשר זה כי מדרס לרגל ימין יהיה שונה מזה המיועד לרגל שמאל בהתאם למאפיינים המדוייקים של כל רגל.
מדרסים לפעילות ספורטיבית
קיים סוג נוסף של מדרסים המיועד לספורטאים שיתרונו בשיפור יכולות הרגל להתמודד עם לחץ משתנה וזעזועים במהלך הפעילות הספורטיבית. חשוב לדעת כי מוצר שישווק לאצן יהיה שונה לחלוטין ממדרס לאדם המשחק כדורגל. כל פעילות ספורטיבית דורשת התאמה תלת־ממדית ויצירת איזון של משקל הגוף במצב תנועה. לכן המוצר שבו ישתמש הספורטאי בנעליו בזמן הפעילות המאומצת יהיה שונה מזה שבו ישתמש בזמן מנוחה או הליכה.
עבור ספורטאים פותחו טכנולוגיות נוספות שמסוגלות למנוע הזעה של כף הרגל. הדבר נעשה באמצעות חומרים מתקדמים מנדפי זיעה המשולבים במדרס במקומות מסוימים, תוך שילוב התאמה אישית לתמיכה מקסימלית לרגל. שיטות אלה מתאימות גם למדרסים לחיילים הנמצאים בפעילות מבצעית לאורך שעות רבות, לשמירה על כפות הרגליים.
ייצור אישי של המדרס בטכנולוגיות מתקדמות
בעבר, מדרסים יוצרו במפעלים כמוצר אחיד לכל לקוח. היום, המגמה היא הדפסה אישית בטכנולוגיה מתקדמת של תלת־ממד, המאפשרת לכל לקוח לקבל מוצר המתאים בצורה מושלמת לרגל האישית שלו. בכל מספר שנים ניתן לגשת למכון אורתופדי מקצועי בכל תעודות הסמכה, לבצע בדיקה וסריקה של תלת־ממד ולהתאים את המדרסים האורתופדייםמחדש. שיטה זו מתאימה למדרסים טיפוליים ומאפשרת הפחתה של כאבים במקרים כמו:
- מלאולוס
- בוהן קלובה
- דלקת בגיד אכילס
- כף רגל סוכרתית
- פלטפוס
- כאבים בכרית כף הרגל
- אצבעות פטיש
- מחלות בחיבור בין השוק לפיקה (אוסגוד שלטר)
- כאבי גב אמצעי ותחתון
- תיקון בעיות יציבה
- קשת עמוקה או שטוחה.
השפעת המדרס על תחושת הרגל בסוף יום העבודה
חשוב לציין כי מדרסים אינם מתאימים רק לבעלי לקויות וספורטאים. מחקר[1] שבדק את יעילות המדרס המותאם אישית במקום העבודה מצא כי מתוך 122 נבדקים בניו־יורק שעובדים בממוצע שבע שעות וצועדים כחמישה קילומטרים ביום – 68% העידו שהמדרס שינה לטובה לחלוטין את תחושת הנוחות ברגל לאורך היום כולו ו-60% ציינו שכבר במקום העבודה חשו בהבדל משמעותי מבחינת מנח כף הרגל.
השפעה על יציבת הגוף
בסין בוצע מחקר הבוחן את השפעת המדרסים האורתופדיים על היציבות של מטופלים שלקו בשבץ ( אירוע מוחי המשפיע על היציבה). התוצאות הראו שיפור ביציבת המטופלים כאשר הם השתמשו במדרסים אורתופדיים בהשוואה לנעל ללא מדרסים.[2] מחקר מקיף נוסף שנפרש על פני שני עשורים ובחן יותר מ-600 מטופלים גילה את ההשפעות המיטבות של מדרסים על יציבה בקרב מטופלים מבוגרים, בין השאר התגלה כי קשיחות המדרס,