פלטפוס הינה התופעה ידועה ומוכרת ביותר בתחום אורתופדיית כף הרגל. הפלטפוס נפוץ במיוחד וניתן לזהות אותו בדרגות חומרה שונות.
פלטפוס – שמות נוספים לתופעה
פלטפוס, FLAT FOOT , רגליים שטוחות, קשתות נפולות, פס פלנו- ואלגוס (Pes planus valgus) , פרונציה משמעותית בכפות רגליים, פור פוט וארוס (forefoot varus), רגל גמישה עם קשת שטוחה ועוד.
מה זה פלטפוס בכף הרגל?
רגל שטוחה (פס פלנוס) אשר כל משטח כף הרגל נוגע בקרקע. עקב קשת אורכית נמוכה במיוחד או שטוחה. פלטפוס הוא מצב שבו קשתות הרגליים מאבדות את הקשתיות שלהן. כף הרגל משתטחת, ובמקרים מסוימים ממש מסוגלת לבוא במגע מלא או כמעט מלא עם הקרקע. מצב זה יכול להיות קיים מלידה או להתפתח לאורך זמן עקב גורמים שונים כמו גיל, פציעה או השמנת יתר. ישנם אנשים עם פלטפוס שאינם חווים בעיות כלל, אך אחרים עלולים להיתקל באי נוחות, כאבים או סיבוכים שונים.
פלטפוס – התפתחות הקשת האורכית
אצל רוב התינוקות והפעוטות נראה כי הקשת האורכית בכף הרגל איננה מפותחת דייה, וכפות רגליים שטוחות בקרב גילאים אלו הינן עניין נפוץ. בקרב אוכלוסייה זו, שכבת השומן הקרויה fat pad מאוד עבה, ולכן נוצרת ההטעיה האופטית כי מדובר בתופעת פלטפוס.
הקשת מתפתחת אצל רובנו בתקופת הילדות והנערות, ובתקופת הבגרות ניתן יהיה לאבחן כי לאחד מכל שבעה מבוגרים יש רגליים שטוחות. חלק מהסובלים מפלטפוס קל עשויים שלא לחוש כאבים משמעותיים אלא רק אי נוחות.
סוגי הפלטפוס הקיימים – מה ההבדלים בין פלטפוס קשיח לפלטפוס גמיש?
פלטפוס גמיש הוא הפלטפוס הנפוץ ביותר, פס פלנוס (Pes planus) כשהקשת האורכית בכף הרגל נוגעת בקרקע. סוג אחר, שבדרך כלל הינו נרכש, הוא הפלטפוס הקשיח כאשר בו הקשת האורכית לא קיימת כלל וכף הרגל שטוחה בכל מצב.
פלטפוס תסמינים – כיצד מזהים פלטפוס?
זיהוי ראשוני של פלטפוס הוא כאשר חווים כאב בעקב או בקשת כף הרגל או נפיחות באזור הקרסול. לעיתים ניתן גם לזהות פלטפוס באמצעות הסתכלות על פרופיל כף הרגל. במצבים אלו, רצוי לאבחן את כפות הרגליים במכון אורתופדי.
כיצד מזהים פלטפוס אצל ילדים?
- שיטה ראשונה לאבחון פלטפוס בקרב ילדים היא בנטיית הקרסול פנימה (פרונציה) כאשר עצם העקב בולטת החוצה (קלקנאוס ולגוס).
- שיטת אבחון נוספת בקרב ילדים היא כאשר ילד בעל רגל שטוחה עושה שימוש בנעל פרק זמן ממושך, הנעל תשנה את צורתה בהתאם למנח כף רגלו. במידה ונצמיד את שתי הנעליים, נמצא כי הן נוטות אחת כלפי השנייה (פנימה).
כיצד מזהים פלטפוס אצל מבוגרים?
בקרב מבוגרים האבחון הוא באמצעות בדיקה פשוטה: הנבדק שסובל מרגל שטוחה, צריך לעמוד על קצות האצבעות. במידה ומופיעה קשת, אזי מדובר על פלטפוס מסוג פס פלנוס (גמיש). במידה ובבדיקה מסוג זה לא מופיעה קשת, והמטופל סובל מפלטפוס, אז מדובר על פלטפוס קשיח.
מי יכול לאבחן פלטפוס?
רגל שטוחה מאובחנת בדרך כלל על ידי רופא משפחה או אורתופד. כמו כן, כל מומחה כף רגל בעל ניסיון במכון אורתופדי יכול לזהות פלטפוס באמצעות בדיקה בעמידה ובהליכה ולכן ניתן להגיע אלינו לא.א אורטופדיה לאבחון והתאמת המדרסים המתאימים.
מה הם הגורמים להיווצרות פלטפוס?
לרוב, פלטפוס היא פתולוגיה מולדת כך שרוב הסובלים ממנה ככל הנראה נולדו כך או קיבלו את מנח כף הרגל הזה מבן משפחה אחר. בניגוד לסיבה המולדת, ישנם מקרים בהם רגל שטוחה נרכשת עם הזמן:
- דלקת פרקים
- שחיקה של הסחוסים שבאה עם הזקנה
- זיהום בכף הרגל שהסתבך
- גידולים סרטניים
- מחלת פרקים נוירופאטית המתרחשת בקרב חולי סוכרת וצרעת
- ליקוי בגיד טיביאליאס פוסטריור,בדרך כלל בעקבות פציעה או מחלה בגיד
מה הן סיבות להיווצרות פלטפוס קשיח?
התמזגות טרסלית – מצב בו המפרקים בכף הרגל מאבדים את הסחוס ביניהם, מתאחדים ויוצרים עצם רציפה. תופעה זו נקראת גם רגל שטוחה פרונואלית ספסטית.
האם צריך לטפל בפלטפוס?
יש אנשים עם פלטפוס שלא סובלים מכאבים, אלא רק מאי נוחות. אם הרגל השטוחה מכאיבה לכם, מפריעה או מקשה בעת הליכה או ביצוע פעילות – בהחלט כדאי לטפל. הטיפול עשוי לכלול שימוש במדרסים מותאמים אישית, ירידה במשקל, תרגילים מסוימים, נעליים אורטופדיות, ולעיתים, ניתוח.
טיפול בפלטפוס – איך מטפלים בפלטפוס?
- מנוחה
האופציה המהירה ביותר. לאחר הופעה הכאב רצוי לנוח בכדי לתת לכאב בכף הרגל השטוחה להתפוגג ולהתאושש מהעומס שקיים עליה. הכאב צפוי לחלוף אך ככל הנראה יחזור.
- הורדה במשקל
משקל עודף הוא גורם שיכול לייצר פלטפוס ועל כן בכדי להקל על הכאב רצוי להוריד במשקל לכדי משקל תקין ונורמטיבי.
- מדרסים אורטופדיים
מדרסים בהתאמה אישית יכולים להקל ואף להפיג כאב של רגל שטוחה. בצורה זו ניתן להמשיך בשגרת החיים מבלי לחוש כאב. שימוש במדרסים לא מעלים את הפלטפוס אך הוא פתרון מעולה שמאפשר לחיות איתו מבלי לבצע בכף הרגל פעולה פולשנית או כירורגית.
מדרסים פונקציונאליים בהתאמה אישית מתאימים במיוחד לבעלי פלטפוס בקלקנאוס (עצם העקב) קשיחים. מדרסים ביו מכאניים בהתאמה אישית, מדרסים המתקנים את מנח כף הרגל באמצעות טיפול במנח העקב, יתאימו לאנשים בעלי פלטפוס או עקב גמישים.
ניתן לרכוש את המדרסים בהשתתפות משמעותית או בהנחה של קופות החולים וכן במסגרת הזכאות של משרד הביטחון.
מאיזה גיל אפשר לאבחן פלטפוס?
ניתן לאבחן פלטפוס הן בקרב ילדים והן בקרב מבוגרים, כאשר למעשה 1 מכל 7 מבוגרים יש אחד מהסוגים של פלטפוס. חשוב לציין שבמקרים רבים, ניתן לראות סימנים לרגליים שטוחות אצל ילדים קטנים אך אין להם משמעות. קשת כף הרגל מתפתחת ובדרך כלל מסתדרת בעצמה, ורק מסביבות גיל 6 אפשר לאבחן פלטפוס.
ממה נגרם פלטפוס?
לרוב, פלטפוס היא תופעה מולדת שנגרמת בשל רצועות חסרות. עם זאת, רגליים שטוחות עשויות גם להתפתח עם הזמן בשל שחיקת סחוס, דלקת פרקים, זיהום או פציעה שהסתבכו, גידול סרטני וכו’.
סוגי רגליים שטוחות (פלטפוס)
- פלטפוס גמיש – הסוג הנפוץ ביותר, אשר מזוהה בדרך כלל בילדות. במצב זה, הקשת נראית בבירור כאשר כף הרגל מורמת מהקרקע, אך משתטחת בעמידה. סוג זה של פלטפוס עשוי שלא לגרום לכאב או לבעיות במהלך הילדות, אך עלול להוביל לבעיות בבגרות.
- גיד אכילס מתוח – קיומו של גיד מתוח מגביל את תנועת הקרסול, חוסר היכולת של הקרסול להתכופף כראוי מוביל להשטחה של קשת כף הרגל. פלטפוס מהסוג הזה מוביל בדרך כלל לאי נוחות ומשפיע על ההליכה.
- תפקוד לקוי של גיד השוקה האחורי (PTTD) – מצב זה נגרם בשל בעיה בגיד האחראי על תמיכה בקשת. שימוש יתר או פציעה עלולים להוביל לדלקת או קרע של הגיד, וכתוצאה מכך לפלטפוס. PTTD שכיח יותר בקרב מבוגרים, ויכול להוביל לכאבים וחוסר יציבות בכף הרגל והקרסול.
אילו תרגילים ניתן לעשות על מנת לשפר את התסמינים של פלטפוס?
- הרמת קשת – עמידה עם הרגליים שטוחות על הקרקע, ואז הרמה איטית של הקשתות תוך שמירה על אצבעות הרגליים והעקבים על הרצפה, החזיקה במצב זה למשך כמה שניות ואז שחרור.
- מתיחות עקב – עמידה מול קיר, כשרגל אחת מול השנייה. כיפוף של הברך הקדמית, תוך השארת העקב האחורי על הקרקע. החזקה למשך 30 שניות כדי למתוח את גיד האכילס, החלפת רגליים וחזרה על אותה פעולה.
- אימון בוהן – ישיבה עם הרגליים שטוחות על הרצפה, ואז ניסיון להרים רק את הבהונות, תוך שמירה על שאר האצבעות שטוחות, ואז להיפך.
- תרגיל עם מגבת – הנחת מגבת על הרצפה ושימוש באצבעות הרגליים כדי לכיווץ ולקרב אותה, ואז לדחוף לכיוון השני.
אילו סיבוכים עלולים להיות לפלטפוס? - כאבים – עומס מתמשך על הקשת עלול להוביל לאי נוחות משמעותית בכף הרגל ואף לכאבים בדרגות משתנות, במיוחד באזור הקשת והעקב.
- פרונציית יתר – כפות רגליים שטוחות עלולות לגרום לבעיה ביישור, כאשר הקרסוליים פונים פנימה בצורה מוגזמת במהלך ההליכה. מצב זה יכול להוביל לבלאי מוגבר בכפות הרגליים והקרסוליים.
- בעיות ברכיים וירכיים – פלטפוס יכול להוביל לשינוי במכניקת כף הרגל עקב, וכך לגרום בעיות גם במעלה הרגל, לרבות כאבי ברכיים וירכיים ובעיות מפרקים באזורים אלה.
- התפתחות של בוניונים– השינוי במכניקת כף הרגל ובלחץ המופעל עליה, עלולים להוביל להיווצרות בליטות בעור כמו בוניונים וסוגים נוספים, שעשויים לכאוב, להגביל ולדרוש טיפול.
סיכון מוגבר לפציעות – אנשים עם רגליים שטוחות עלולים להיות בעלי סיכון מוגבר לפציעות, במיוחד בכף רגל ובקרסול, עקב היעדר תמיכה ויציבות בקשת.
שאלות ותשובות:
כמה זמן לוקח לתקן פלטפוס?
משך הזמן הנדרש לטיפול בפלטפוס משתנה בהתאם לחומרה ולשיטת הטיפול שנבחרה. טיפולים שמרניים כמו שימוש במדרסים ופיזיותרפיה עשויים להביא לשיפור בתוך שבועות עד חודשים, בעוד שהתערבות כירורגית עשויה לדרוש זמן החלמה ארוך יותר.
האם אני יכול/ה לרוץ ולבצע פעילות גופנית אם יש לי פלטפוס?
כן, אנשים רבים עם רגליים שטוחות יכולים לרוץ ולהתאמן ללא בעיות. עם זאת, חיוני לנעול נעליים מתאימות ולהשתמש במדרסים. כמו כן, חשוב להתייעץ עם רופא אם מתפתחים סימפטומים חדשים או שחלה החמרה בקיימים.
האם טיפול בפלטפוס יכול להביא לשינוי במידת הנעליים שלי?
טיפול הכולל שימוש במדרסים עשוי לדרוש נעליים מרווחות יותר, כדי להכיל את התמיכה הנוספת. עם זאת, גודל כף הרגל בפועל נשאר ללא שינוי.
האם פלטפוס זה דבר מולד?
כף רגל שטוחה יכולה להיות גם מולדת וגם נרכשת. חלק מהאנשים נולדים עם פלטפוס, בעוד שאחרים מפתחים את המצב בגלל גורמים כמו גיל, פציעה או השמנת יתר.
האם יש ניתוח לפלטפוס?
כן, ניתוח הוא אופציה למקרים חמורים של פלטפוס או כאשר טיפולים שמרניים נכשלים.
באיזה גיל מאבחנים פלטפוס?
ניתן לאבחן פלטפוס אצל ילדים, אבל חשוב לזכור שפעמים רבות יש סימנים לפלטפוס בגילאי ינקות, והם חולפים. בדרך כלל אפשר לאבחן מגיל 6 ומעלה, ופלטפוס עשוי להופיע בכל גיל.
איפה בודקים פלטפוס?
אפשר לאבחן פלטפוס אצל רופא משפחה, מומחה כפות רגליים במכון אורטופדי מוסמך או אורטופד. הבדיקה מתבצעת על ידי הערכת מבנה כף הרגל, ההליכה והגמישות.