קרע ברצועה הצולבת – אבחון, טיפול ודרכי החלמה

קרע ברצועה הצולבת
שתף...
תוכן עניינים

הרצועה הצולבת חשובה מאוד לשמירה על יציבות הברך. למעשה, יש שתי רצועות צולבות, קדמית ואחורית, שמצטלבות במרכז המפרק ויוצרות מערכת תמיכה המונעת תנועות לא רצויות בין עצם הירך לשוקה.

הרצועה הקדמית (ACL) היא זו שנפגעת לרוב, בעיקר בפעילויות ספורטיביות. תפקידה הוא למנוע תזוזה קדמית של השוקה ולייצב את הברך בתנועות סיבוביות או פתאומיות. כשמתרחש קרע, כל מנגנון היציבות של הברך מתערער ופוגע לא רק בתפקוד היומיומי, אלא גם ביכולת לחזור לפעילות גופנית בטוחה.

מנגנון הפגיעה – איך נגרם קרע ברצועה הצולבת

תנועות סיבוב פתאומיות

אחת הסיבות השכיחות לקרע ברצועה הצולבת הקדמית היא תנועה סיבובית חדה של הברך, כאשר כף הרגל נשארת קבועה במקום. מצב זה שכיח בענפי ספורט כמו כדורגל, כדורסל או סקי, בהם נוטים לבצע שינויי כיוון חדים בזמן מהיר.

עצירות חדות

תנועה מהירה שנקטעת בעצירה פתאומית, כמו ריצה ואז בלימה חדה, עלולה להפעיל עומס קיצוני על הרצועה ולגרום לקרע, במיוחד אם תנועת העצירה מלווה בכיפוף הברך.

נחיתה לא נכונה מקפיצה

כאשר הנחיתה מתבצעת על רגל אחת, בזווית לא מאוזנת או עם כיפוף מוגזם של הברך, העומס על הרצועה הצולבת גובר. מצבים כאלה שכיחים בענפי ספורט קופצניים כמו כדורסל, התעמלות או כדורעף.

מכה ישירה לברך

חבלה ישירה מהצד או מקדימה, כתוצאה מתאונה או מכה, עלולה לגרום לכיפוף כפוי של הברך או לדחיפה חזקה של השוקה, ובכך לקרוע את הרצועה.

סימנים וסימפטומים

  • תחושת "קנאק" או "פיצוץ" ברגע הפגיעה, אשר מתבטאת לעיתים כצליל פנימי שנשמע באופן ברור.
  • כאב מיידי בברך, שבמקרים רבים מונע המשך פעילות.
  • נפיחות שמתפתחת תוך שעות ספורות – סימן לדימום פנימי בתוך המפרק.
  • קושי בנשיאת משקל על הרגל הפגועה – תחושה של קריסה או חוסר ביטחון בעמידה.
  • תחושת חוסר יציבות, במיוחד בעת שינויי כיוון, עלייה וירידה במדרגות או עמידה ממושכת.
  • לעיתים מופיעות פגיעות נלוות, כמו קרעים במניסקוס או נזק לרצועות נוספות, שמחריפות את התסמינים.

אבחון קרע ברצועה הצולבת

אבחון של קרע ברצועה הצולבת מתחיל בבדיקה קלינית על ידי אורתופד או פיזיותרפיסט, הכוללת הערכה של טווחי תנועה וסימני נפיחות, וכן ביצוע מבחנים קליניים ייעודיים לבדיקת יציבות הברך והתגובות לתנועה.

כדי לאשר את האבחנה ולבחון את חומרת הקרע, נדרשת לרוב בדיקת MRI. בדיקה זו מאפשרת לראות את הרצועות, הסחוסים והמבנים הפנימיים של הברך באופן מדויק, וכך לזהות אם קיימות פגיעות נלוות. חשוב לאבחן את הקרע כמה שיותר מוקדם על מנת לקבוע תכנית טיפול מתאימה, בין אם מדובר בהתערבות ניתוחית ובין אם בטיפול שמרני ושיקום.

טיפול ראשוני – מה עושים מיד לאחר הפגיעה

מיד לאחר פגיעה חשודה ברצועה הצולבת, חשוב לפעול מהר כדי למנוע החמרה. השלב הראשון הוא יישום שיטת RICE:

  • מנוחה מוחלטת של הרגל כדי למנוע נזק נוסף,
  • קירור של האזור עם קרח עטוף בבד להפחתת הנפיחות,
  • לחץ קל בעזרת תחבושת אלסטית,
  • הגבהה של הרגל מעל גובה הלב לצמצום הצטברות של נוזלים.

במקביל, כדאי להימנע מדריכה מלאה על הרגל ולהיעזר בקביים כדי להוריד את העומס מהברך. בשלב הזה, יש חשיבות מכרעת לפנייה מהירה לאורתופד או לפיזיותרפיסט מוסמך, לצורך אבחון מדויק והכוונה להמשך טיפול.

אפשרויות טיפול – ניתוח מול טיפול שמרני

טיפול ניתוחי

כאשר יש קרע מלא של הרצועה, פגיעה נלווית במניסקוס או כאשר מדובר במטופלים צעירים ופעילים המעוניינים לשוב לפעילות ספורטיבית מלאה, ניתוח לשחזור הרצועה נחשב לפתרון העדיף. במהלך הניתוח מוחלפת הרצועה הקרועה בגיד מתוך הגוף או מתורם. ההחלמה נמשכת מספר חודשים, כולל שיקום אינטנסיבי, במטרה להחזיר לברך את היציבות ולמנוע פגיעות חוזרות.

טיפול שמרני

במקרים פחות חמורים, או כאשר מדובר במטופלים מבוגרים או שאינם עוסקים בפעילות גופנית מאומצת, ניתן לבחור בטיפול שמרני שכולל פיזיותרפיה, תרגילים לחיזוק השרירים, ייצוב של המפרק באמצעות תומך ברך והדרכה לניהול העומס על המפרק. גם ללא ניתוח ניתן לחזור לתפקוד תקין, בתנאי שמתקיים מעקב מקצועי צמוד לאורך כל תהליך השיקום.

הבחירה בין שתי אפשרויות הטיפול תלויה בגיל, ברמת הפעילות הרצויה, ובהערכה של איש מקצוע רפואי לגבי מידת היציבות והנזק הנלווה.

שיקום לאחר פגיעה ברצועה הצולבת

בין אם בוצע ניתוח ובין אם נבחר טיפול שמרני, חשוב לבצע שיקום מסודר, על מנת להחזיר את הברך לתפקוד מלא תוך שמירה על יציבות, טווחי תנועה ויכולת תנועה מבוקרת.

בשלבים הראשונים מתמקדים בהפחתת כאב ונפיחות ובשימור התנועה הטבעית של המפרק. בהמשך, הדגש הוא על חיזוק השרירים התומכים בברך, בעיקר שרירי הירך והירך האחורית, כדי לשפר את שיווי המשקל והשליטה העצבית-שרירית. לקראת חזרה לפעילות מלאה, משלבים תרגול של תנועות מורכבות כמו נחיתות, קפיצות ושינויי כיוון, בהתאם לרמת הפעילות הרצויה.

תכנית השיקום נבנית בהתאמה אישית, תוך מעקב הדוק של פיזיותרפיסט, והיא חיונית למניעת פגיעות חוזרות ולחזרה בטוחה לפעילות.

מניעת קרע ברצועה הצולבת

  • תרגילי חיזוק לשרירי הירך, השוק והאגן תורמים ליציבות המפרק ומפחיתים עומס ישיר מהברך.
  • אימוני שיווי משקל ויציבות לשיפור השליטה העצבית-שרירית ותגובה נכונה במצבי עומס פתאומיים.
  • חימום והכנה לפני פעילות גופנית מפחית את הסיכון לפציעות על ידי הגברת גמישות וזרימת דם.
  • תרגול טכניקות לנחיתה נכונה – נחיתה רכה עם כיפוף קל בברך ושימוש בשתי רגליים.
  • תרגול שינויי כיוון מבוקרים לשמירה על יציבות הגוף והימנעות מתנועות חדות מדי של המפרק.

תומכי ברך ואביזרים אורטופדיים מבית א.א. אורטופדיה

לאורך כל שלבי ההחלמה והחזרה לתפקוד, שימוש נכון בתומכים משפר משמעותית את היציבות, מפחית את העומסים על הברך ותומך בשיקום מלא. בא.א. אורטופדיה תמצאו מגוון רחב של תומכי ברך, כולל דגמים עם טבעות סיליקון לפיקה, מייצבים עם צירים וקיבועים מתקדמים.

בנוסף, ניתן לרכוש מדרסים אורתופדיים בהתאמה אישית, המסייעים לשמור על יציבה נכונה, במיוחד בשלב החזרה לפעילות. ההתאמה מתבצעת על ידי אורטוטיסטים מנוסים, עם ליווי מקצועי ורגיש לאורך כל הדרך.

אנו חנות מדרסים ואביזרים אורטופדיים המקיימת הסדרים עם קופות החולים, כך שניתן לממש זכויות ולהוזיל עלויות בצורה משמעותית.

X
יש לך שאלה?